Ervaringsdeskundigen over eenzaamheid en verbinding
Ervaringsdeskundigen eenzaamheid komen aan het woord in een nieuwe infographic van Movisie. Op basis van gesprekken met deze ervaringsdeskundigen eenzaamheid zijn 7 punten geformuleerd die helpen om sociaal sterker te worden. Deze punten maken al vanaf het begin ook deel uit van ons programma Meer contact en dus ook van de Catch up-app.
Lees hier de samenvatting van de infographic van Movisie en hoe wij dit type informatie verwerken in ons aanbod:
Jezelf accepteren
Dit gaat over jezelf leren kennen en erachter komen wannéér de gevoelens van eenzaamheid de kop opsteken. En natuurlijk vooral: hoe je er dan mee omgaat. Trek je je terug? of ga je het aan?
Beseffen dat je zelf aan zet bent
Nog niet zo lang geleden werd de aanpak van eenzaamheid vooral gezien als een kwestie van ontmoetingen of maatjes-contact. Wij denken dat als je eenzaamheid duurzaam wilt doorbreken, dat je dan zélf grip moet zien te krijgen op jouw sociaal leven.
Jezelf accepteren
In contacten met onze deelnemers valt het vaak op hoe stréng mensen voor zichzelf zijn. Wij geloven dat je met liefde, mildheid en kleine stapjes verder komt. Niet alleen naar anderen toe, maar zeker ook naar jezelf.
Voor jezelf zorgen
Zie ook het vorige punt. We nodigen deelnemers uit om eens áárdig te zijn voor zichzelf, we vragen aan mensen 'hoe troost jij jezelf, wat doe je als je jezelf wilt verwennen'. Veel deelnemers zeggen dan dat ze dat niet doen.
Jezelf open stellen
Door meer te weten van hoe dat nou werkt tussen mensen, en door daar vooral mee te experimenteren, leren mensen. Ze ontdekken dat jezelf open stellen niet zo eng is het lijkt. Contacten verbeteren, gesprekken worden diepgaander.
Contact met gelijkgestemden
Mensen leren kennen met wie je iets deelt, een gemeenschappelijke hobby, dezelfde passie. Het verbroedert en het verbindt. We nodigen mensen dan ook uit daarnaar op zoek te gaan. Hangt overigens samen met het eerste punt, jezelf kennen.
Een rol vervullen in de maatschappij
Noem het zingeving, noem het een maatschappelijke rol vervullen. Of noem het iets kleins doen voor een ander. want niet iedereen is toe aan bijvoorbeeld het doen van vrijwilligerswerk. Klein beginnen kan altijd. Ook de kliko van de buurvrouw buiten zetten of iemand voor laten gaan, kan positieve sociale interactie opleveren.
Wil je de hele infographic lezen?